Pelvische reëducatie

Pelvische reëducatie richt zich op een correct gebruik van de bekkenbodemspieren, zowel bij vrouwen, mannen als bij kinderen.

Uiteenlopende aandoeningen kunnen behandeld worden met kinesitherapie:

  • urinaire problemen: urineverlies, verzakking, terugkerende urineweginfecties, bedplassen, na  (prostaat) operaties…
  • darmproblemen: verlies van stoelgang en/of windjes, constipatie, verzakking, …
  • seksuele problemen: vaginisme, dyspareunie, …

Pelvische reëducatie gebruikt een geheel van technieken voor een goede bewustwording van de bekkenbodemspieren en leert je ze correct aanspannen en ontspannen. Bekkenbodemspieroefeningen worden aangevuld met biofeedback via het hedendaagse phenix toestel dat de kwaliteit van bewegen in realtime weergeeft op een computerscherm. Naast oefeningen krijg je uitleg en advies omtrent plas-, stoelgang-  en drinkgewoontes. Daarnaast kunnen onder andere blaastraining, mobilisatietechnieken, elektrostimulatie en houdingscorrectie deel uitmaken van de behandeling.

Perinatale kinesitherapie

Tijdens een zwangerschap ondergaat het lichaam van de zwangere vrouw veel veranderingen. Prenatale kinesitherapie ondersteunt je tijdens de zwangerschap, helpt je omgaan met veranderingen en bereidt je voor op de bevalling. Klachten zoals rugpijn, bekkenpijn en bekkenbodemproblemen (vb urineverlies) worden behandeld. Op dit moment leer je al om de bekkenbodem bewust te gebruiken.

Bij de postnatale kinesitherapie leer je de bekkenbodemspieren correct opspannen, loslaten en gebruiken. Dit wordt gecombineerd met versteviging van de buik-, rug- , en bekkenspieren. Specifieke klachten zoals diastase worden behandeld.

Dry needling

Dry needling is een behandeltechniek binnen de manuele therapie, waarbij een zeer dunne naald in de spier wordt ingebracht. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn omdat we hiermee ook de diepere spierlagen kunnen bereiken die met klassieke manuele drukpunttechnieken niet altijd te bereiken zijn.
Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische evidence based principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

Sportkinesitherapie

Sportkinesitherapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie waarbij er gewerkt wordt op preventie en herstel van sportblessures, zowel bij recreatieve als professionele sporters.
De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit een actieve benadering, namelijk oefentherapie en kan worden aangevuld met manuele of myofasciale technieken om de beweeglijkheid te herstellen en de acute pijn weg te nemen.

Neuromotorische revalidatie

Neurologische revalidatie is de actieve behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel, dat bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwbanen. Deze revalidatie is bedoeld voor mensen met acute neurologische aandoeningen waarbij de symptomen plots optreden; zoals CVA (hersenbloeding of -infarct), hersenletsel door bv een ongeval,… Ook chronische neurologische aandoeningen waarbij de symptomen progressief zijn zoals MS, Ziekte van Parkinson, ALS, Ziekte van Steinert,… komen ook in aanmerking voor neuromotorische revalidatie. De symptomen van neurologische ziektebeelden zijn heel uiteenlopend: verlammingsverschijnselen, spasticiteit, verstoorde coördinatie, verstoord evenwicht, gevoelsveranderingen, verminderde fijne motoriek.

Via oefentherapie trachten we o.a. gewrichtsmobiliteit te optimaliseren, spasticiteit te verminderen, dagelijkse activiteiten zelfstandig leren uitvoeren en op een veilige manier leren stappen.

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder

Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Het is een minutieuze samenwerking tussen het bloedvatenstelsel en het lymfevatenstelsel.  Maar de waterhuishouding kan verstoord worden door een verhoogde aanvoer of een verminder afvoer van vocht. Dit kan veroorzaakt worden door ziekte, operatie, ongeval, stress of aangeboren afwijkingen. Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek die de drainage/afvoer van het vocht ondersteunt. Deze manuele techniek kan aangevuld worden met compressietherapie m.b.v. zwachtels of een therapeutisch elastische mouw of kous. Tenslotte zijn een goede huidverzorging en een actieve levensstijl erg belangrijk.

Performance and stability training

Aan de hand van tests wordt gezocht  naar een ‘weak link’ ( bewegingsafwijking of zwakte)  in het bewegingsapparaat, die in relatie staat met de klachten.  Via geïndividualiseerde oefentherapie wordt getracht hierop een antwoord te vinden.
Bijvoorbeeld knieklachten met als oorzaak verzwakte spieren van de heup.

Palliatieve kinesitherapie

Binnen palliatieve kinesitherapie wordt getracht om extra kwaliteit te geven aan de laatste levensfase. Dit kan zowel comforttherapie zijn als oefentherapie op maat. Ten allen tijde rekening houdend met de wensen van de patiënt en zijn familie.
Enkele voorbeelden: oefentherapie gericht op traplopen in functie van de thuissituatie, een ontspannende massage kan pijn door langdurige bedlegerigheid verlichten…